Followers

Thursday, February 28, 2013

LET BYGONES BE BYGONES

Assalamualaikum n hye hye to uols


Hari nie aku terasa nak menulis something yang  lebih kepada memberi semangat. Mood semangat aku niee tengah berkobar-kobar sebenarnya. Hahaha. K. Tak lawak punn. 

tadaaaa

Let bygones be bygones. Korang mesti pernah dengar idiom nie kan or dalam bahasa melayunya yang lepas biarkan berlalu. Apa yang semangatnya? Korang mesti pernah lalui masa yang memalukan or something yang buat korang rasa macam nak bunuh diri kan.? Saat getir dalam hidup yang memberikan kesan yang sangat tragis dalam hidup korang. Wahhh. Sudah keluar ayat BM aku tuee. Hahaha.

i feel so down

Mesti korang rasa macam down gila. Macam nak duduk kat planet lain tak nak jumpa sapa-sapa dah. Macam terngiang-ngiang dekat telinga korang pasal orang dok kutuk korang, dok kata korang, dok hina korang. Kadang-kadang orang tue tak kata korang secara direct punn korang akan rasa macam dia kata kat korang. Actually, nie semua dari pengalaman aku laa. Pengalaman korang eden tok tahu laaa. Heee. Aku pernah rasa macam nie. Sampai sekarang punn aku masih ada rasa macam nie. Tapi tak laa selalu. Kadang-kadang jaa. Dulu aku memang seorang yang touching tahap nak mampos laa. Pantang ada orang kata kat aku sikit. Mula laa dengan senangnya aku terasa , tersentap, terkilan, terkecewa dan segala ter lagilaa. Tapi sekarang nie aku rasa lebih baik sikit KOT dari dulu. Tak ada laa nak sentap sampai lama-lama sangat. Bila hidup dekat asrama nie memang tak sah laa kalau tak kata-mengatakan? Tambah laa kalau perempuan. Orang yang menulis nie punn pernah jaa mengata orang. Heee. So dari sini laa aku belajar erti kehidupan. Nie laa kebaikan duduk hostel wehh. Sampai korang akan rasa malas laa nak tersentap-sentap apa bagai. Dah lali dah kena kata. Dah rasa biasa dah kena kutuk tue. Korang kutuk orang so orang pun kutuk korang balik laa. Fair and square kan? Haha. 

Untuk kes yang rasa macam down gila bila teringat apa benda yang memalukan yang korang pernah buat  tue aku nak bagi tips sikit laa. Acewahhh. Bajet pulak kan?. Sekadar perkongsian jaa. Aku banyak kali pernah lalui benda yang macam nie. Teringat balik benda yang memalukan yang aku pernah buat dulu then rasa macam 'Ehhh. Bodohnya aku buat or cakap  macam tue. Asal bodoh sangat aku nie pergi buat or cakap macam tue?' Kalau aku ada perasaan macam nie aku akan cepat-cepat buang jauh-jauh dan pikir benda yang buat aku happy. Ye laa. That is the past right? Bukannyaa kita boleh ulang punn benda tue balik. Bukan kita boleh lari nak pergi hidup kat planet lain pun. Nak tak nak kita kena faced jugak semua benda tue kan? So daripada kita ingat then rasa down tahap terok sampai tak mau cakap dengan sapa-sapa, sampai nak berkurung dekat bilik tak nak keluar tue baik kita ingat benda lain. 


Yang boleh buat kita tersenyum. Yang boleh bagi kita rasa happy sangat-sangat.  Nak ingat untuk bagi peringatan kepada kita supaya tak buat benda macam tue lagi tak pe laa. Tapi kalau dah sampai kasi muka macam zombie tue sampai banyak hari baik lupakan je laa. Zombie punn tak sanggup nak tengok muka korang macam dia. Hidup tetap perlu diteruskan. Bukan kita hidup dengan masa lalu jaa. Kita hidup untuk masa depan jugak laa.  So lagi sekali aku ulang idiom aku. LET BYGONES BE BYGONES. Hahaha. Nampak tak bertapa semangatnya aku menulis benda nie.  Oke sampai di sini sajalah coreten aku kali nie. Aku nak kasi semangat aku nie untuk study pulak. HAYYABINA. 

Wednesday, February 20, 2013

Perkongsian Ilmu :)

Assalamualaikum n hye hye hye to uols. 

Hari nie sekali lagi aku terpanggil untuk menulis blog yang ku sayang, rindu, suka, cinta, awesome, daebak or as known as my best boyfriends. Hahaha. K gedik di situ. Terasa macam dua tiga hari nie aku terlalu banyak menulis perihal perasaan aku. Terdapat banyak emo di situ yaa. So disini aku ingin memohon ampun dan maaf atas ke'emo'an dalam penulisan aku sebelum. Acewahhh. Ayat aku nie dah macam penulis novel laaa pulak gamaknyaa. Hahaha. Today, I want to share with you about something yang bermanfaat laa sikit kan. Aku nak share pasal buku yang aku tengah baca sekarang nie. Nak tahu tak buku apa yang aku dok sibuk baca sekarang nie. 

tadaaa.  

Nie laa buku yang aku tengah baca sekarang nie. Seriously, cerita nie best sangat. Dulu aku ingat buku nie ayat dalam dia macam dalam buku teks sejarah yang setiap ayat adalah fakta yang bosan yang mengantuk yang you just named it.Tapi bila first time tengok buku nie and buka isi dalam dia. Ternyata dia bukan lah seperti apa yang aku bayangkan. Dia sebuah novel yang mempunyai perbualan. Haha. Bertapa rasa bodohnya aku tatkala ini sebab baru tahu yang cerita dia macam novel. Hati aku mula tergerak nak beli buku nie guna baucer buku aku haritue. And aku rasa sangat berbaloi laa aku beli buku nie sebab selain aku dapat tahu cerita pasal Sultan Muhammad Al-Fateh nie, aku jugak dapat rasa semangat jihad tue. Berbangga bila bayangkan bertapa gigihnya manusia zaman dahulu untuk memperkembangkan ajaran Islam. Bertapa eloknya ajaran Islam yang tidak menindas orang yang lemah. Hehe. Tapi the fact is aku tak habis baca lagi novel nie sebab terlalu sibuk dengan study yang sebenarnya tak laa seberapa sangat. Haha. So itu saja perkongsian aku pada hari ini. Moga kita sama-sama ambil iktibar daripada apa yang aku summarieskan tadi. Sekian.

Sunday, February 17, 2013

LOVE LOVE LOVE

Assalamualaikum n hye hye hye to uolss.

Two post in one day. Saja laaa aku nak post benda niee. Sebab time aku tengah enjoy berblogwalking aku pun terbaca laa kisah cinta sorang budak nie. Dan hati aku terdetik untuk berkata. 'Apa ke bangangnyaa kau budak oii dok mengharap kat laki tue macam nak mampos sedangkan laki tue tak pernah rasa kau bernilai punn kat mata dia.' Oke. Memang aku taw ayat aku sangat kejam. Mungkin jugak ada orang yang akan cakap ' kau tak pernah faced benda tue kau nak cakap lebih-lebih pulak'. Sapa kata aku tak pernah faced benda tue?. Sebab aku pernah faced benda tue aku laa aku kata budak tue bangang.  Or in another word aku pun pernah jugak jadi bangang macam budak tue. Hahaha.

have you?

 Aku pun pernah lalui hari-hari kekecewaan yang teramat sangat. Tertunggu-tunggu seorang lelaki yang aku sayang tahap nak mampos tue datang semula dan menjadi pasangan yang sangat sweet  kalah pasangan pengantin yang baru kahwin semula. Aku lalui weh semua tue. Even dah break pun aku still mengharap kat dia macam tunggu buah tak gugur-gugur. Dah pokok tue pun tak ada buah. Hang tunggu seratus tahun bahkan seribu tahun pun memang tak laaa buah tue nak jatuh. Kan kan kan?. I become someone yang terlalu addicted dengan cinta sampai kawan aku pun naik meluat dengan aku dulu. Even they did not say so. But my heart strongly feel that they said so. See. Aku menjadi hamba kepada cinta yang kesudahannya hanya linangan air mata yang sangat mahal jatuh berguguran dan hati yang bagai ditusuk-tusuk dengan benda yang paling tajam kat dunia nie. Haha. Tak jelas lagi kah maksud kebodohan tue? Tak paham lagi kah anda yang masih mengharap pada orang yang tak menghargai anda tue?.

the truth.

 Kalau budak nie bercinta dengan someone who knows to appreciate her, tak laa aku nak baran sampai siap post kat blog apa bagai. Nie siap pernah ada pengalaman scandal dengan minah lain pulak time dia still dengan hang. Hang nak tunggu apa lagi laa orang macam niee. Lain laa dia dah jadi laki hang or tunang hang kaa yang hang sedih sampai nak menangis air mata darah. For this case, ayat yang memang aku nak bagi kat hang ialah 'You deserve better than him'. Dulu aku pun pernah lalui benda nie. Aku pun pernah gak bersangaka baik dengan dia. Anggap dia busy. Tue pasal dia tak text aku. Tapi seriusly benda tue memang buat aku tersakit hati pulak. Sabar aku pun ada hadnya. Aku pun manusia biasa jugak. Bukan alien yang heartless. But then I try to think about what did I get by waiting him for along time? Is he still do love me? Tak punn. Siap pernah couple dengan orang len then mengaku masih sayang aku. Huhh. Memang rasa macam nak bagi makan kaki jaaa. Then aku mula kembali ke alam nyata. I think back what I have lost for being addicted with my love. Obviously, I have waste a lot of my time think about him walaupun aku masa tue aku dalam exam week. Nasib baik, SPM aku tak hancuss. Nasib baik aku masih ada peluang untuk sambung studies kat u. Aku bersyukur sangat sebab ALLAH masih bagi aku peluang. To become a better person. Cemon laaa girls. Don't you ever make yourself as hamba kepada cinta yang hampa pun tak tahu macam mana penghujungnya. We as a girl, as a women we must be strong.  Don't your ever show your weakness.

do not trust to much.

 What I have do to be more stronger? Senang jaa. Doa laa bagi hati hampa tertutup untuk suka dia sekiranya dia bukan jodoh hampa. Tengok and ingat dekat sapa yang lebih appreciate hang dari dia. For example your friends who always be beside you or your beloved family. Friends tue tak kesah laa laki kaa pompuan. I just shared what happen to me before. Tapi nak ambik iktibar ke tak tuee lantak hampa laa.  I just give my opinion based on what happened to me. Sorry laa kalau ayat aku memang kasar, terlebih emo or whatever. K. Sampai sini jaa cerita gua. 

Saturday, February 16, 2013

Jalan-jalan di Pahang :)

Assalamualaikum n hye hye hye to uols.

Dipagi yang indah lagi penuh barakah nie aku  telah 'TER'online dan merajinkan diri untuk mengupdate blog yang telah sekian lama aku tinggal kan. Haha. Pagi-pagi aku dah buat ayat paling tak boleh belah kat situ kan?. Dah lama sebenarnya aku nak mengupdate blog nie. Tapi disebabkan aku nie banyak sangat termakan vitamin M (MALAS). Tue pasai chek jadi lagu nie tuee.  Actually aku nak cerita pasal tempat bersejarah yang aku and my lovely dovey brother pergi time chinese new year harituee. Bersejarah bagi aku je laa eakk. Tempat membesar dari tadika sampai darjah 5. Kat mana? Ofcoz laa Temerloh , Pahang. Aku pergi sana sebab ada kenduri kahwin kawan kepada abang aku. Malam tue kami tidur kat rumah Wan. Jiran kami dulu. Duduk rumah dia 2 hari boleh kasi aku gemuks laa jawabnyaa. Asyik suruh aku makan jaaa. Dah laa makanan kat sana sedap-sedap gilosss pulak tue. Haha. Azam aku yang first tue macam tak tercapai jaa rasanyaa. Bercakap pasal Wan nie aku memamng nak kasi tabik spring laa kat dia. Aku sangat bangga sebab walaupun dah berusia 80 something(aku laa wehhh) tapi dia mempunyai ngatan yang sangat kuat. Dia boleh ingat ayat-ayat hadis yang mana-mana ustaz yang bagi ceramah kat radio or televisyen. Kalau aku nie memang tak laa kan. Mungkin tue laa kelebihan orang yang menghafaz Al-Quran dan orang yang cintakan ilmu. Family wan nie pulak memang so responsible. Anak-anak wan nie semua caring gila pasal wan. Selalu jugak laa aku tengok dorang bawak wan pergi jalan-jalan kat negeri-negeri lain. Orang sekarang nie dah payah rasanya nak jumpak yang macam tue. Ada yang siap sanggup mendera mak ayah lagi adalah. Memang aku kagum gila laa dengan family wan tue. Harap supaya aku nanti punn akan berjasa kepada mak ayah aku jugak. Aminn. K. Sambung balik pasal Temerloh. Seriusly Temerloh dah maju wehh. Macam-macam dah ada. Dulu sunyi jaaa rasa. Sekarang memang dah hidup gila laaa. Depan sekolah aku dulu dah ada KFC kot. Untung laaa depa boleh pergi makan KFC lepas balik sekolah tue. Ada marrybrown laa. Macam-macam lagi laa. Macam orang perak dah aku waktu pergi sana haritu. Huaa huaa huaaa. K. Malas nak cakap banyak. Nie aku nak tempek gambaq aku menggedik posing kat sana dulu.  Jom layannnnn.

semak belakang tue barang abg aku k.


aku jadi jurukamera tak berbayar. abg aku with kawan dia.

sakan depa nie kan?


pengantinyaa. baju hitam tue abang chek.

lagi

dan lagiii

dan lagiiiiiiiiiiii

semua pic depa jaa.

penat dok lagi-lagi

beli ikan patin tue dia ikan patin nyaa. :D

bukti aku p beli ikan patin. hahaha
 
ini sekolah rendah saiyaaa. peacee sikit

ayu laa pulak. 

aku memang suka posing 

k. gedik tak gedik tak =='''

banyak pulak pic aku niee.

k last dah nieee. penat posing laaa

nie laa nama sekolah aku :D

kat tepi tue kantin dulu. laniee tataw depa wat apa dah.

nie bahagian lagi satu.

selalu mak aku hantaq ikot belah nie laa.

tak nmpak pulak stage tempat aku nasyid dulu. heee

Peace temerloh  



taska tempat mak aku kerja dulu

So sampai sini jee laa cerita aku nohhh. Hope enjoy. Have a nice day.
Starry Sun