Followers

Thursday, May 31, 2012

oh humerus ku :(

 pelik jaa kan ak punya title tue. oke2 meh nak habaq kt ampa suma sbb apa ak post lagu tue. (loghat kedah nie). oke. ak nak cerita la pngalamn ak ptah tgn dlu. waaaa. skit kodd. sebut ja patah tgn. dah terlayar kt mnda ak tragedi 2 APRIL 2011. klou ak bgtaw korang sbb apa ak pth tgan memang comfirm la korang gelak guling-guling punya kt ak. sbb yg gelak guling-guling tue bkn korang jaa. semua yg tnya ak reason knpa tangan ak ber'plaster of paris dlu tue akan gelak mcm korang gelak kt ak jgak. hurm. dah nasib kan? nak buat mcm mna je lgi?  ==''. ak ptah tgan sbb silat laa. sory la klou korang tak nmpk sbb saja bgi font kecik. 

errr?? tak pyah gelak kt ak smpai mcm nie kot nohh. hee.

hurmm. ak mls nak cerita pnjg lebar sgt  la tym pth tgn tue. tpi mmg sakit wehh. tuhan ja taw mcm mna ak rsa waktu tue. yg pasti tgn ak mmg lembik gla2 tym tue. 

oke2. takat tue ja cta pasal moment2 pth tgn dlu. ampa yg tak pernah pth tue. jga laa tulang anda. hargailaa tulang anda keyh.. :)ckup la ak jaa yg bernasib malang dluu nuhhh. haha. 

sebelum tue knn. korang tawu tak humerus tue tulang yang mna? oke2. law tak taw meh nak tnjuk gmbr cket.

nie la gmbo nyaa humerus bone tuhh. :)

waloupun sbjek yg pling ak tak suka adalah BIOLOGY. tpi mmg nma tulang nie la yg ak akan egt sampai mati. haha. oke. tiba2 ak dah bukak klas BIOLOGY plak kt cnie. bkn apa? just nak share ilmu yg tak brapa byk tue. hehe.

sayu jaa kan mka ak tym niee. hewhew. :(


korang yg tak penah pth tgn then tiba2 pth tgn msti tertnya-tnya kn mcm mna nak wudhu? mcm ak dlu laa.

oke2. nie jawapan yg ak dpt dri cik google :)

Dalam hal ini, pesakit tersebut hendaklah bertayammum iaitu menepuk kedua belah tangan di atas debu yang bersih kemudian menyapu ke muka. Kemudian bersihkan baki-baki debu yang terdapat di tangannya dan tepuk di atas debu yang baru. Tapak tangan kanan menyapu tangan kiri, sementara tapak tangan kiri menyapu tangan kanan walaupun di atas simen.Sekiranya pesakit tersebut berkeupayaan untuk mengambil wudhu' maka dia hendaklah membasuh anggota-anggota yang boleh disapu air. Sekiranya dia tidak berkemampuan (darurat sekiranya terkena air) memadai bertayammum sahaja. Satu perkara yang perlu diingati oleh setiap muslim, solat wajib dilakukan walau dalam apa keadaan sekalipun mengikut kemampuan masing-masing dan solat tersebut wajib diqadha' apabila sembuh. 

oke laaa. yg tue jaa ak nak kongsi kt ampa untuk kli nie. nasihat ak sebelum mngundur dri JAGALAH TULANG ANDA. SAYANGI LAH DIRI SENDIRI :))

salam cinta dri saiya:

tyqarblbs punya humerus :)
Starry Sun