Followers

Thursday, May 31, 2012

lovender gurlz pulak laa :)

hye n assalamualaikum to uolls :) dlu ak dah cireta pasal mem baek ak kt ikups. so skrang nak cerita pasal mem baek di smktj pulak !! enjoy n chill laa nahh :)

ampa egt tak lgi biskut nie? ampa bt tok kmi yg nak keluaq hostel dlu :)

haha. egt dak? ak still smpan pic nie kott. sbagai bukti ak penah kawan dgn korang :)tak silap ak najwa n sabrina kot yg buat biskut nie sbb dorg kan bdk ert=ekonomi rumah tangga. :). hewhew. msti uolss yg laen tertnya-tnya kn? apakah mksd SLEAJTWI tue? haha. tue sume nma PNGGILAN kmi laa.

S-SABRINA
L-AMALINA
E-AINA
A-AMIRAH
J-NAJIHA
T-ATIQAH
W-NAJWA
I-ISMA

hah. skarg korang dah tawu kan? kmi sangat la rpt tym form 3 dlu. ak sayang jaa dorg sume nie. dorg punn slalu ada tym ak tgah kaciwa dlu. haha. kaciwa=kacau jiwa. haha. dorg jgak ad untuk back up sume2nyaa la. hewhew. rapatnyaa kmey tak pyh tnya laa nohh. bole phm seniri jaa kott. haha. thanks laa kt korang sume yg sudi memberi peluang kt ak untuk join lovender gurlz. minx maaf la klou slama kta bersahabat nie ak ada terguris aty korang ka. mintak ampunn yaa. :) 0-0 nahh. nie ada laa cket pic2 kta yg msih ad dlm smpanan ak. moga2 persahabatan kta kekal sokmo laa yok? haha.pic tym kta pi cameron n lpas PMR tue lahh. :) 


sabrina je tade. egt lgi tak korang sume kt ak nie?



jiha dan amalina sweet2 gtu lorhh ~


semua ada kcuali ak sbb ak yg amek pic niehh :)


zaman-zaman ak masih KURUS dlu nuhh. haha


cameron highlands syokk jaa tym nie. kbun tehh la nie. :)


jiha dan sab muka lepasan PMR 2009 nie. :)



dan picc yg terakhir. yg nie sume ahli loverder gurlz ada di sini. rindu ampa. sob sob :'(

hurmm. tu je laa cerita-cerita lovender gurlz untuk post kli ini. knangan ak dgan korang sume tak kn ku lupa smpai ak nyanyok ! heee. terima kasih yaa sudi jadi kawan ak. hope one fine day kta bole gather sama2 mcm dlu-dlu nuhh. :) rindu renda korang <3

salam lovender dri hati yg tuluus:

tyqarblbs ahli lovender gurlz :)

i love u lahh add math :)

hye n hye n hye to uollss :)
 oke. ak taw. msti korang nak ckp yg ak nie over -excited sangat dgn blog nie. sbb dalam masa 1 hri ak bole post entry sampai bebanyak2 kli kn? haha. nikan blog ak. so biarlahh ak coretkan apa yg ak rsa ak nak coretkan. betol tak?? fiuufiuu~~ haha. tak laa. actly ak saja update 1 hari smpai bnyk2 post. ye laa. lpas nie ak pun  tataw bla plak laa ak nak tgok blog niee. msti la lpaih nie lgi busy as ak akn jd student blek. lgi punn taon2 sblm ak ta pernah update bnyk2 cte kan?? so kira ak 'qado blek laa. hewhew. 

oke. ak taw terlalu jauh ak mnyimpang dri topik asal tue kan? haha. SAYA SUKA NOMBOR LAA. :) . satu knyataan bahawa ak dlu (tym skula rendah la) pling bnci nombor n kira2 nie. adoii tak suka lahh. i'm still remember dlu ak pnah suruh abah ak buat kje skola math ak tpi ak sedap2 jaa lena. zzzzz. haha. trok kan? waktu math dlu adalah waktu yg pling ak tak ska. (ak rsa tym skola rendah dlu suma subjek ak tak suka kott) haha.cegu tue garang laa. takot i taw. hihi.dlu ak pling lmah bla kata bab mngira nie. uolls know what? ak hafal sifir stat ak skula mnengah kott. haha. mmg lembap la ak nie kan?? ==''. tpi bkn sifir 1 sampai 5 laa. ak lmah sifir 6 sampai 8 jaa. skrg nie OKE la cket dri dlu tuee. hehe. korang jgn nak buat kuiz sifir nan ak plak nahh. haha.

no|6ber|number|numb|mcm2 bhasa org skarg bla tulih word nombor nie.:) 

tpi tue sume dlu. skrg nie ak sgt cinta dan sygkan math dan add math. since skula menengah laa ak bru smangt nak blajaq cket. haha. tpi secinta-cinta dan sesayang-sayang ak kt add math dan math tue ak tak dpt la result yg segempak mna punn tok sbjek tue.SPM dapat add math A- jaa math pulak dapat A jaa. alhamdulilah laa. tpi tak gempak mcm korang yg dpt A+ tue. mmg ak akui add math tue susah. tpi bla kta dpt jwapan kta akn rasa puaihh sgt2 nahh. ta cye ke? cbe korang buat soklan math or add math yg susah cket. cket jaaa. bla dpt jwapn msti korang nak bgtaw 1 kmpg yg korang dpt jwapan nyaa. haha. betoll tak? tak punn post kt facebook kta korang bole jwb soklan tue as zaman punn dah moden kan.? haha. try laa. ak taw korang sonok bla buat seniri n dpt jwapn. :)
muka happy korang la niee :) 

tym form 4 dlu mmg ak gla add math cket . bkn cket kott. byk kott. wlaubgaimanapun. result ak tym exam2 dlu ckup2 makn jaa. takat lulus jaa. A tue pakat tak jmpak dah laa. chapter add math tym form 4 lgi best laa dri form 5. meby sbb tym form 5 ak bnyak ketinggalan kan?  haha. add math nie  bole jaa korang nak dpt result cekang2. yg penting korang kena wat latihan selalu n bla tak phm korang tanya laa member2 yg teror2 nuhh.point yg pling penting ak nak bgitaw kt cnie. korang kne maintain kan result korang tym exam2 yg len. lulus punn jdi laa. law dpt A or B or C tue mmg lgi elok laa kn. haha. bkn apa. sbb selalunya org kta markah untuk dapat A dlm add math nie rendah jaa. so korang kena buat slalu taw n klou bole jgn miss laa. buat smpai korang nak muntah tgok soklan add math tue. tpi jgan laa smpai abaikan sbjek yg len. pandai2 laa korang nak set sume2 tue kan? . :) .  practice makes prefect rite?? so do ur best la nahh to uolss candidate SPM   2012 n seterusnyaa. hehe.

oke2. tue laa cerita-cerita ak ttg add math :). harap yg baik tue jdikan teladan yg bruk tue jdi kan sempadan la nahh. (cewahh ayat ak mmg slalu taley blah jaa kn?) . di sini ak nak wish gudluck laa kat calon2 SPM 2012 niee. buat laa yg terbaik. bla dah msuk form 5 nie selalunya org kta add math yg tym form 4 dlu susah nak mmpos tue sbenarnyaa jdi lgi senang. law ak plak kata "agak laa". hee.

salam add math dri post kali ini:
tyqarblbs awek kpada add math :)


oh humerus ku :(

 pelik jaa kan ak punya title tue. oke2 meh nak habaq kt ampa suma sbb apa ak post lagu tue. (loghat kedah nie). oke. ak nak cerita la pngalamn ak ptah tgn dlu. waaaa. skit kodd. sebut ja patah tgn. dah terlayar kt mnda ak tragedi 2 APRIL 2011. klou ak bgtaw korang sbb apa ak pth tgan memang comfirm la korang gelak guling-guling punya kt ak. sbb yg gelak guling-guling tue bkn korang jaa. semua yg tnya ak reason knpa tangan ak ber'plaster of paris dlu tue akan gelak mcm korang gelak kt ak jgak. hurm. dah nasib kan? nak buat mcm mna je lgi?  ==''. ak ptah tgan sbb silat laa. sory la klou korang tak nmpk sbb saja bgi font kecik. 

errr?? tak pyah gelak kt ak smpai mcm nie kot nohh. hee.

hurmm. ak mls nak cerita pnjg lebar sgt  la tym pth tgn tue. tpi mmg sakit wehh. tuhan ja taw mcm mna ak rsa waktu tue. yg pasti tgn ak mmg lembik gla2 tym tue. 

oke2. takat tue ja cta pasal moment2 pth tgn dlu. ampa yg tak pernah pth tue. jga laa tulang anda. hargailaa tulang anda keyh.. :)ckup la ak jaa yg bernasib malang dluu nuhhh. haha. 

sebelum tue knn. korang tawu tak humerus tue tulang yang mna? oke2. law tak taw meh nak tnjuk gmbr cket.

nie la gmbo nyaa humerus bone tuhh. :)

waloupun sbjek yg pling ak tak suka adalah BIOLOGY. tpi mmg nma tulang nie la yg ak akan egt sampai mati. haha. oke. tiba2 ak dah bukak klas BIOLOGY plak kt cnie. bkn apa? just nak share ilmu yg tak brapa byk tue. hehe.

sayu jaa kan mka ak tym niee. hewhew. :(


korang yg tak penah pth tgn then tiba2 pth tgn msti tertnya-tnya kn mcm mna nak wudhu? mcm ak dlu laa.

oke2. nie jawapan yg ak dpt dri cik google :)

Dalam hal ini, pesakit tersebut hendaklah bertayammum iaitu menepuk kedua belah tangan di atas debu yang bersih kemudian menyapu ke muka. Kemudian bersihkan baki-baki debu yang terdapat di tangannya dan tepuk di atas debu yang baru. Tapak tangan kanan menyapu tangan kiri, sementara tapak tangan kiri menyapu tangan kanan walaupun di atas simen.Sekiranya pesakit tersebut berkeupayaan untuk mengambil wudhu' maka dia hendaklah membasuh anggota-anggota yang boleh disapu air. Sekiranya dia tidak berkemampuan (darurat sekiranya terkena air) memadai bertayammum sahaja. Satu perkara yang perlu diingati oleh setiap muslim, solat wajib dilakukan walau dalam apa keadaan sekalipun mengikut kemampuan masing-masing dan solat tersebut wajib diqadha' apabila sembuh. 

oke laaa. yg tue jaa ak nak kongsi kt ampa untuk kli nie. nasihat ak sebelum mngundur dri JAGALAH TULANG ANDA. SAYANGI LAH DIRI SENDIRI :))

salam cinta dri saiya:

tyqarblbs punya humerus :)

Wednesday, May 30, 2012

preparation to CFSIIUM :)

hari ini ak nak cite la kat korg2 sume pasal preparation ak nak gerak pegi CFSIIUM pada 2 june nnty. :) 

| cnie laa tempat yg ak nak pegi 2 JUNE nnty nuhh |


okelaa. ak hnya bole stay kt rumah nie lgi 1 hari jaa. esok la tue. ak grak pgi PETALING JAYA nuhh  2 JUNE 2012 nnty sbb ak kna dftr ptg. so smpat laa ak nak bermanja2 dgn katel ak  sehari sblm ak grak ke CFSIIUM  tue. :'). hua hua hua. mcm nak nanges jaaa.

oke back to the topic , ==''. ak tak bt preparation apa-apa sangat punn as ak punn tak redy nak study lgi mmemandangkan for 6 months ak tak pgang bku untuk baca2 nie. haha. yg ak bt adalah ini :-

#hafal surah ad-dhuha sampai an-nas
(sbb dorang kata ada test untuk fardhu ain nnty)
#bukak2 jgak la bku bi yg mmg dah berhabuk tue n bcala sket2 bgi egt blek yg grammar2 n proverbs2 tue.
(sbb mmg nnty ad test bi punn)
#tgok blek tajwid2 tue sume.
(sbb ak mmg lmah cket bab tajwid2 nie.)
#test arab nnty mmg ak tade choice len la mlaenkan tlis nma dan tnngl kosong.haha
(sbb ak mmg tade basic arab nahh)
#amek tau cket psl life kt CFSIIUM nie.
(ada grup kt fb yg cta serba sedikit psl cfsiium nie. ad senior n kwn-kwn bru.)

yg kt atas nie sume preparation ak untuk plajaran lahh. untuk checklist barang2 plak ak smbung kt bawah nie.

CHECKLIST BARANG UNTUK KE CFSIIUM 
(kopipes jaa nahh. general for girls and boys)
:

Documents
-offer letter (certified)
-Personal Details forms (CFSIIUM 1)
-Declaration form (CFSIIUM 2)
-students birth cert. (copy) (certified)
-parents birth cert. (copy) (certified)
-SPM cert. (copy) (certified)
-Co-cu cert. (copy) (certified)
-school leaving cert. (copy) (certified)
-parents deatch cert. (copy) (if relevant)
-passport (copy) (international studnt)
-surat tawaran bantuan asasi
-borang perjanjian program asasi
-Borang pengakuan kewangan
-Bank-in slip

Studying
-pencils
-pens
-highlighters
-correction pen
-ruler
-erasers
-scissor
-tapes
-dictionary
-note books
-drinking bottle
-bags
-pencil case
-a4 papers
-foolscap paper
- stapler
-puncher
-paper clips
-post-it notes
-table lamp
-calculator

Outdoor
-sport shoe
-balls
-rackets
-shuttlecock
-skipping rope

Bathroom
-towel
-hand towel
-box of tissues
-toothbrush & toothpaste
-soap
-shampoo & conditioner
-nail clippers
-deodorant
-fragrance / cologne
-hair gel
-hair spray
-hairbrush / comb
-razor / shaver
-shaving cream
-lip balm
-face cleanser
-cotton bud
-hand sanitizer

Housekeeping
-febreze
-laundry bag / basin
-hangers
-washing detergent / powder
-dustpan & brush


Electrical
-Computer/laptop
-Hand phone
-Electrical Iron
-Automatic Electrical kettle
-Electrical radio / CD Player / Speaker / IPod /MP3
-Table Lamp
-Table/ Stand Fan
-Automatic Bread Toaster
-Hair Dryer

Clothing
-songkok/kopiah
-ties
-belt
-t-shirt / collared t-shirt
-plain white shirts (kemeja)
-plain coloured shirts (kemeja)
-raihan shirts
-black trousers
-track trousers
-black shoe
-sport shoe
-casual shoe
-baju kurung
-jubah
-white tudung
- plain tudung
-white sarung
-kain pelikat./batik
-prayer clothes
-underwear
-slippers / flip-flop
-socks

Bedding
-bed sheets
-pillow & pillow case
-blanket
-floor mat

Miscellaneous
-padlock (for lockers)
-sweets & biscuits
-sewing kits
-alarm clock
-board games
-music instruments
-teddy bear
-bantal bucuk
-some reading materials (comic, magazine, etc.) oke2. tue jaa checklist ak yg dikopipes dri fb :)

so wish me luck la kt CFSIIUM nnty nahh.harapan ak semoga ak bole jadi insan yg dapat mmberikan manfaat di atas mka bumi ALLAH ini. :). lgi 1 hari jaa ak akn tnggl kan KEDAH dan mneruskan perjuangan ak di PETALING JAYA nuhhh. haha.

salam sayang buat semua pembaca blog ini dari:
tyqarblbs yg suka gelak. haha

SARAWAK negeri KELAHIRAN saiya :)

" saya sayang SARAWAK "
oke2. ak nie mmg la anak kelahiran SARAWAK tpi bkn laaa anak jati SARAWAK. nak buat mcm mna kn? ayah ak suka sgt tkar2 tmpt kje. sbb tue la dlm family ak, ak sorg yg sesat lhir kt kat SARAWAK. huhu. mcm sdey jaa kan? <--(abaikan) 

back to the topic. actly ak bru jaa pgi SARAWAK bln 2 dlu.(punya lama bru nak crita skrg).  ak dan seluruh family ak telah ditaja oleh MUHAMMAD HAFIZ BIN MOHD NASARUDIN. abg ak laa nie. so tenkiu laa kt acik sbb taja kmi sume wloupun ko tak join kmi skali. dia mmg loaded punn ==''. haha. seronok sgt bla ak smpat tgok negeri klahiran ak bersama-sama org yg pling ak syg. wloupunn ak ta egt pape lngsg waktu ak kt sna tpi bla tgok umi n abah n along n angah mngimbau knangan waktu kt SARAWAK dlu punn da ckup seronok bg ak. seminggu bercuti kt sana mmg best lahh. mmg terbaik dri ladang la wa ckp sama luu org. haha. 

msti korg tertanya-tanyakn npe ak tade sweet memory kt sana padahal ak lhir kt sana? 

tape meh ak nak tolong jwab   ak lhir kt hospital umum sarawak nuhh. tpi ak smpat hidup kt bumi kenyalang tue 3 taonn jee. lpas tue ayah ak dpat tukar blek semenanjung pulak. heeeheee. 

msti korang boring bla baca tpi tade pic kn? jap nak upload!!
tggu taw. !! ~~ :)

yg tengah2 tue ak laa. nie bukti SEBENAR kmi ada pegi KUCHING SARAWAK. meow meow !! hee


gmbar je laa. tak sempat nk naek. RM 60/hour tak slap ak skali naek.


suasana malam di waterfront. i <3 waterfront okehh !! tringin nak pegi date nan laki ak kt cnie nnty. haha. (gedikkk)

muka ak mmg tgah buat iklan ubat gigi punn. so abaikan laa nahhh!! hewhew. 


mohon maaf meow meow la nohh dri ak law post ak kli nie mcm tah papejaa. =='' . ak mmg gla2 cket . tpi jgn rsau. tak smpai tahap msuk tnjung rmbutan lgi laa. hehe. :)      


salam sayang meow meow dri ak:

tyqarblbs anak kelahiran SARAWAK !!

DEcoRating my BLOG



oke2. hri nie adalah hari pling lama ak mngadap blog nie. tgok tjuk punn dah taw kn? ==" haha. pnat korang tawu tak decorate blog nie. lma je laptop ak nie terbukak. haha. oke. ak dah buat header untuk blog nie. chantek tak? abaikan mka aku tuh nahhh. buat2 terkejut jaa. ye laa. ak terkejot jgak la bla ada org tgok blog ak kan. haha. 



acctually kan. blog ak nie dah berhabuk dah.
bpe lma ak tak update. biasalaaa. ak bab2 beceloteh nie 'kureng' cket. huhu.

tpi bla sekali update mmg smpai pnas jgak la laptop ak nie. haha.gla dasyhat kan??? ==''

tengs laa  sbb korang sudi baca blog ak yg mmg tak chantek nie. ak dlm proses nak decorate bg lgi2   super   DOPPA  chantek. wahhh.! ayt saiya slalu tak bole blah kan?. 
okelaa. sampai di sini dahulu la erk. ty ak post psl bnda len plak. tengs for reading. :)
Starry Sun